Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin ja kannanottoihin.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Sian elinkaari Suomen lihantuotannossa

Pikkupossuja nukkumassa
Kuva: Atria

Porsas syntyy joko porsastuotantotilalla tai yhdistelmäsikalassa. Emakon tiineys kestää 3 kuukautta, 3 viikkoa ja 3 päivää. Porsas syntyy 10–15 porsaan pahnueeseen.

Yleisen käytännön mukaan porsas merkitään heti syntymänsä jälkeen korvamerkein tai tatuoinnein tilakohtaisella numerosarjalla, jolloin tiedot sen kotitilasta välittyvät eteenpäin ja siitä voidaan kerätä yksilöityä tietoa. Merkintä tulee tehdä viimeistään ennen sian siirtämistä synnyintilaltaan eteenpäin. Karjuporsaat kastroidaan, sillä hormonit aiheuttavat lihaan epämiellyttävän karjun hajun. Yleensä porsaalle annetaan kivunlievitystä ennen kastrointia ja sen jälkeen. Kivunlievitys on tuottajan hyvinvointikorvauksen edellytys.

Porsas elää emakon kanssa noin neljän viikon ajan, minkä jälkeen se vieroitetaan ja siirretään välikasvatusosastolle kasvamaan. Noin yhdeksän viikon ikäisenä ja 30-kiloisena se jatkaa yhdistelmäsikalan lihasikaosastolle tai lihasikalaan loppukasvatukseen.

Stressaantuneilla sioilla voi esiintyä hännänpurentaa. Joissain maissa häiriökäyttäytymistä ehkäistään typistämällä saparo. Suomessa sitä ehkäistään sen sijaan kiinnittämällä huomiota eläimen hyvinvointiin ja esimerkiksi antamalla virikkeitä. Terve saparo on siis hyvinvoivan porsaan merkki.

Lihasikalassa porsaat lajitellaan koon ja sukupuolen mukaan ryhmäkarsinoihin. Sika on sosiaalinen eläin, joten se elää ryhmässä lajitovereidensa seurassa. Muista sioista se voidaan erottaa vain vahvan syyn, kuten sairauden, takia. Sairas sika voidaan siirtää erilliseen hoitokarsinaan, jottei se tartuta muita ja jotta sen hoito on vaivattomampaa.

Sika kasvaa lihasikalassa noin sadan päivän ajan. Siat punnitaan ja teuraspainoiset siat ilmoitetaan teuraaksi. Sian keskimääräinen teuraspaino on vajaa 100 kiloa. Sika saavuttaa teuraspainonsa noin 5–6 kuukauden iässä.