Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin ja kannanottoihin.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän reseptikirjasta: Tuliset ribsit

Koulut käynnistyvät ja lomat on useimmissa kodeissa lusittu. Kesää on silti vielä jäljellä, joten ota ilo irti viimeisistä grillailuista ja mökkiviikonlopuista! Vappu Pimiän tulisen ribs-reseptin avulla valmistat porsaan kylkipaloille suussasulavan tulisen BBQ-kastikkeen, joka lämmittää viilenevien elokuun iltojen keskellä. 

Vappu Pimiän tuliset ribsit

Tuliset ribsit

Käsin syötävät ribsit eli possun kylkipalat kruunaavat grilliaterian ja sopivat isompaankin nälkään. BBQ-kastikkeen voit halutessasi valmistaa jo etukäteen ja levittää ribseille jo edellisenä iltana (valmistusvaiheet 1–4).

Ainekset

1 possun ribs- eli kylkirivi kutakin syöjää kohti

Keitinliemi:
1 tuore chili
1–2 sipulia
2–4 valkosipulinkynttä
1–2 rkl suolaa
2 tähtianista
2 laakerinlehteä
muutama valkopippuri
vettä

BBQ-kastike: 
(Kastikemäärä riittää hyvin 3–4 kilolle ribsejä)
6 dl kolajuomaa
1 dl muscovadosokeria
1 dl punaviinietikkaa
5 rkl tomaattipyreetä
3 rkl Worchester-kastiketta
4 rkl soijaa
2 tähtianista
4 rkl ketsuppia
1–2 rkl tulista kastiketta (erilaisia hot sauce -vaihtoehtoja löydät markettien hyllystä – älä kuitenkaan käytä makeaa sweet chiliä!)
½ tl juustokuminaa
3 rkl siirappia
2 tl suolaa tai savusuolaa
ripaus cayennepippuria

Valmistusohje:

1. Laita possun kylkirivit isoon kattilaan, lisää joukkoon isoihin paloihin pilkottu chili ja sipulit sekä muut mausteet.

2. Lisää kylmää vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Anna kiehahtaa ja kuori reikäkauhalla pinnalle muodostunut vaahto. Vähennä lämpöä ja anna pulputtaa pienellä teholla 1–2 tuntia.

3. Valmista sillä aikaa kastike. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa. Vähennä lämpöä hieman ja keitä niin kauan, että kastike on selkeästi sakeutunut ja muuttunut paksummaksi, ns. kastikemaiseksi. Kastike voi helposti pulputtaa pienellä lämmöllä toista tuntia. Voit tehdä kastikkeen myös etukäteen, sillä se säilyy jääkaapissa ainakin viikon.

4. Nosta kypsät ribsit kattilasta ja levitä ne uunipelleille. Sudi ribsien pintaan ohut kerros BBQ-kastiketta. 

5. Annan kastikekerroksen imeytyä lihaan mieluiten ainakin 30 minuuttia ennen grillausta. 

6. Laita grilli kuumenemaan. Levitä uusi kerros kastiketta lihan pintaan ja grillaa ribsit molemmilta puolilta mahtavan rapeiksi. Itse grillaan ribsit aina niin, että ne saavat kunnon grillauspinnan eli mielummin tummiksi kuin vaaleiksi. Jos kastiketta jää, tarjoa sitä pöydässä ribsien kanssa.

7. Nauti sellaisenaan tai salaatin ja valinnaisten lisukkeiden kera. Muista varata reilusti paperia pöytään, sillä nämä kuuluu syödä sormin!

Ruokarakkaudella,
Vappu