Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin ja kannanottoihin.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän reseptikirjasta: sämpylät

SÄMPYLÄT

Ainekset:

5 dl vettä

50 g hiivaa (jos kohotat taikinaa yön yli jääkaapissa, noin 30 g riittää)

2 tl suolaa

2 rkl siirappia

2 dl hiutaleita- ja tai leseitä

n. 10 dl jauhoja (Maun mukaan vehnää, ruista, ohraa, spelttiä… Käytä kuitenkin vähintään puolet vehnää tai spelttiä, jotta sitko on hyvä)

3 rkl öljyä

Valmistusohje:

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja siirappi sekä leseet ja/tai hiutaleet.

2. Lisää jauhoja desilitra kerrallaan. Kun taikina alkaa paksuuntumaan, ota kädet käyttöön. Vaivaa taikinaan jauhoja desilitra kerrallaan.

3. Kun taikina alkaa olla sopivan paksuista, pehmeää, mutta kimmoista, lisää joukkoon öljy. Vaivaa vielä hetki ja lisää vähän jauhoja, jos on tarvis. Taikina on valmista, kun se irtoaa käsistä, mutta on vielä pehmeää.

4. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa liinan alla noin tunti tai jääkaapissa yön yli.

5. Kun taikina on kohonnut, laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.

6. Levitä taikina jauhotetulle alustalle ja pilko se kämmeneen sopiviin paloihin. Pyörittele taikinasta sämpylät ja laita pellille leivinpaperin päälle.

7. Anna sämpylöiden kohota, kunnes uuni on kuuma. Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia.

8. Sämpylät ovat kypsiä, kun pinnassa ja pohjassa on kaunis väri ja sämpylät tuntuvat kevyiltä.

Ruokarakkaudella,

Vappu