Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla ja ruokatrendeissä tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin, kannanottoihin ja inspiroidu kokkaamaan kotimaisesta lihasta.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän reseptikirjasta: Merimiespihvi pekonihunnulla

Merimiespihvi pekonihunnulla

MERIMIESPIHVI PEKONIHUNNULLA

Merimiespihvi on klassikkoruoka, joka ei oikeastaan ole edes pihvi, vaan pata. Siinä naudanliha hautuu mureaksi perunoiden kera padassa kuin itsestään. Tämä onkin mahtavan maukas talvipäivän ruoka, sillä se valmistuu uunin lämmössä, kun ruokailijat ulkoilevat. Tässä versiossa perinteinen resepti saa vielä ylleen pekonihunnun.

Ainekset:

Noin 800 g naudan sisäpaistia
150–170 g pekonia
1 kg perunoita
3–4 sipulia
2 valkosipulinkynttä
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1 tlk/plo (0,33) olutta tai pilsneriä
noin 4 dl vettä
suolaa, mustapippuria
reilu nokare voita lihojen ruskistamiseen

Valmistusohje:

  1. Ota liha huoneenlämpöön ja laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kuori perunat ja viipaloi ne. Kuori myös sipulit ja siivuta ne ohuiksi viipaleiksi.
  2. Leikkaa paisti poikkisyin ohuiksi (0,5–1cm paksuisiksi) viipaleiksi (pihveiksi). Ruskista voi pannussa. Kun voi lakkaa tirisemästä, pannu on tarpeeksi kuuma. Ruskista lihapalat nopeasti molemmin puolin pienissä erissä ja siirrä sivuun.
  3. Laita vielä nokare voita pannuun ja paista siinä sipulit.
  4. Lado pataan perunoita, sipulia ja lihaa kerroksittain. Mausta kerrokset kerrallaan suolalla ja mustapippurilla. Lisää pataan myös maustepippurit ja laakerilehdet.
  5. Kaada pataan olut ja vesi. Nestettä pitää olla niin, että se lähes peittää kerrokset. Levitä pekonisiivut vielä koko komeuden päälle.
  6. Laita padan päälle kansi ja kypsennä uunissa 1,5–2 tuntia. Jos tässä vaiheessa näyttää, että kaikki liemi on haihtunut, lisää pataan 1–2 dl vettä. Tämän jälkeen ota kansi padasta pois ja laita pata vielä uuniin 30 minuutiksi, jotta pekonit ruskistuvat rapeiksi.
  7. Nauti merimiespihvi suolakurkkujen ja etikkapunajuurien kera!

Ruokarakkaudella,
Vappu