Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin ja kannanottoihin.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän reseptikirjasta: kokonainen uunikana

Kuinka moni onkaan kokeillut kokonaisen kanan valmistamista? Nyt on hyvä aika ensimmäiselle kokeilukerralle! Kokonainen uunikana on yllättävän vaivaton, ja sen seuraksi voi vaihtelun vuoksi kokeilla erilaisia lisukkeita maun mukaan. Tässä Vappu Pimiän reseptissä ihanaa kepeyttä tuo raikas sitruuna, ja kana saa kylkeensä muun muassa kesäistä porkkanaa.

Herkullinen, kokonainen uunikana

Kokonainen kana

Kokonaisen kanan käsittely pelottaa monia, turhaan. Se on näyttävä ruoka, jota kelpaa tarjota ihan vieraillekin ja joka syntyy pienellä työllä. Kypsyminen ottaa tovin, mutta lopputulos on niin herkullinen, että sitä kannattaa hetki odottaa!

Juureksia ja vihanneksia voit käyttää mielesi mukaan, yhtä tai vaikka viittä erilaista – sinä päätät!

Ainekset:

1 (1,2–1,8 kg) tuore kana tai broileri

2 sitruunaa

1 ruukku tuoretta timjamia tai 1 rkl kuivattua

4–5 valkosipulinkynttä

1–2 sipulia

2–3 porkkanaa

paprikaa tai kesäkurpitsaa

1 pieni bataatti tai 3–4 perunaa

(1 dl valkoviiniä)

2–3 lorausta oliiviöljyä

suolaa, mustapippuria

Valmistusohje:

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuivaa kana talouspaperilla kuivaksi. Ripottele kanan sisälle reilusti suolaa. Puolita sitruunat ja tunge yksi puolikas kanan takapuoleen – kyllä, takapuoleen!

2. Aseta kana isoon uunivuokaan niin, että rintafileet ovat pinnalla. Tunnet tämän helposti, sillä toisella puolella on käytännössä vain luuta. Tee veitsellä viillot rintafileisiin ja koipiin. Ujuta sormi nahan ja rintafileen väliin ja hiero sinne reilusti suolaa. Tunge nahan alle myös muutama oksa timjamia. Hiero suolaa koko linnun pintaan sekä rouhi mustapippuria.

3. Kuori sipulit. Voit puolittaa sipulit, mutta jätä valkosipulinkynnet kokonaisiksi. Kuori tarvittaessa myös muut vihannekset ja juurekset ja leikkaa ne reilun kokoisiksi palasiksi. Lado kaikki sipulit ja muut vihannekset ja juurekset sekä yhden sitruunan puolikkaat vuokaan kanan ympärille. Riivi reilusti timjamia päälle. Ripottele reilusti suolaa ja rouhi mustapippuria myös kasvisten päälle. Purista jäljelle jääneen sitruunan mehu kanan ja kasvisten päälle sekä pirskottele reilusti oliiviöljyä. Jos käytät valkoviiniä (ei pakollinen) kaada se myös vuokaan.

4. Laita koko komeus uuniin ja paista 1–1,5 tuntia, riippuen kanan koosta. Valkosipulinkynnet paahtuvat ihanasti uunissa ja voit joko muussata ne kasvisten joukkoon ennen tarjoilua tai antaa jokaisen tehdä sen itse. Purista myös uunissa kypsyneiden sitruunoiden lihaa jokaisen lautaselle, se ikään kuin karamellisoituu uunissa. Kaavi annoksen päälle myös lientä vuoan pohjalta, se toimii hyvänä kastikkeena ja meheyttää annosta ihanasti.

Muista säilyttää kana ennen kokkailua tarpeeksi kylmässä, alle 6 asteen lämpötilassa. Kun kokonaisen kanan sisälämpötila on noussut uunissa noin 75 asteeseen tai lihasta valuva neste on kirkasta, sen tietää kypsyneen kunnolla. Kotimaisessa lihantuotannossa on tiukka salmonellakontrolli, joten kotimaista kanaa voi nauttia huoletta, kunhan muistaa säilyttää ja käsitellä sitä oikein!

Ruokarakkaudella, 

Vappu