Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla ja ruokatrendeissä tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin, kannanottoihin ja inspiroidu kokkaamaan kotimaisesta lihasta.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän reseptikirjasta: kanakulho

Kanakulho

CHICKENBOWL ELI KANAKULHO

Kulhoruoka on nyt todella trendikästä ja se onkin helppo valmistaa, koska kaikki raaka-aineet nautitaan samaisesta astiasta. Kulhoruokien etuna on myös, että ne voi nauttia joko kylmänä tai jossain tapauksessa lämpiminä, tämän esimerkiksi kummin vaan. Lisäksi kulhoruoat rakentuvat usein terveellisesti monipuolisista raaka-aineista ja niitä voi tuunata sen mukaan, mitä kaapista löytyy.

Ainekset:

500 g broilerin rintafileitä tai noin 400 g kypsää broilerinlihaa (koivista, leikkeestä ym.)
suolaa
mustapippuria
2 tl cajun-mausteseosta, korianteri & lime -mausteseosta tai vastaavaa mausteseosta makusi mukaan
pari lorausta öljyä (mieluiten seesamiöljyä)
loraus vettä
2 dl kypsentämätöntä kvinoaa (voit käyttää halutessasi myös vaikka riisiä)
1 kurkku
2–3 porkkanaa
1 ruukku tuoretta korianteria
2 dl herneitä (pakasteherneitä tai tuoreita)
6 rkl riisivinietikkaa
1 rkl seesaminsiemeniä (halutessasi)

sekä halutessasi pähkinä- tai siemensekoitusta koristeluun

Kastike:

noin 1 rkl riisiviinietikkaa
5 rkl limen mehua
5 rkl soijaa

1. Laita rintafileet uunivuokaan ja mausta suolalla, pippurilla, mausteseoksella ja lorauksella öljyä. Lisää vuokaan myös pieni loraus vettä. Paista fileitä 200-asteisessa uunissa 35–45 minuuttia, niin että ne ovat kunnolla kypsiä. (Voit tehdä tämän halutessasi jo edellisenä päivänä.)

2. Jos käytät valmista kypsää lihaa, mausta se vain kastikkeella, kuten ohjeen edetessä kerrotaan.

3. Valmista sillä aikaa annoksen muut osat. Keitä kvinoa (tai riisi) pakkauksen ohjeen mukaisesti. Puolita kurkku pituussuunnassa ja pilko siitä ohuita viipaleita. Silppua puolet korianterista ja sekoita se kurkkuviipaleiden joukkoon, lisää joukkoon myös herneet. Kaada kurkkujen päälle 4 rkl riisiviinietikkaa ja mausta hyppysellisellä suolaa, sekoita ja anna tekeytyä.

4. Kuori porkkanat ja suikaloi ne pitkittäin ohuiksi suikaleiksi, käyttämällä kuorimaveistä. Laita porkkanasuikaleet erilliseen astiaan ja mausta ne 2 rkl riisiviinietikkaa ja lorauksella öljyä. Laita myös sekaan seesaminsiemenet, jos sinulta löytyy niitä. Anna tekeytyä.

5. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

6. Kun fileet ovat kypsiä, riivi ne silpuksi kahden haarukan avulla. Kun liha on silppua, sekoita sen joukkoon noin 4 rkl kastiketta.

7. Kokoa kulhot: laita kulhon pohjalle kvinoaa (tai riisiä). Lisää päälle täytteet eli yhteen kohtaan riivittyä broileria, toiseen kurkku-herneseosta ja kolmanteen marinoituja porkkanoita. Koristele annos vielä tuoreella korianterilla ja halutessasi siemenillä/pähkinöillä. Pirskottele annosten päälle vielä kastiketta tai anna jokaisen lisätä kastike oman maun mukaan.

Nauti heti tai tee valmis annos jääkaappiin ja nauti kulho myöhemmin kylmänä!

Ruokarakkaudella,

Vappu