Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin ja kannanottoihin.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän reseptikirjasta: hampurilaiset grillissä

Hampurilaisannos

ITSETEHDYT HAMPURILAISET

Kun ehdotan mökille saapuville vieraillemme ruoaksi hampurilaisia, ei kukaan koskaan sano niille ei! Sämpylät teen aina itse, mutta esimerkiksi hampurilaiskastikkeen teen välillä itse ja välillä tyydyn kauppojen hyllytavaraan. Oman maun ja mahdollisuuksien mukaan!

Ainekset (5-6 henkilölle):

Pihvit:

700–800 g naudan jauhelihaa

1 muna

3 rkl worchesterkastiketta

1 valkosipulinkynsi

1 kesäsipulinvarsi tai 2 kevätsipulinvartta

1/4–1/2 tl chilijauhetta/ kuivattua chiliä

suolaa

mustapippuria tai pippuriseosta rouhittuna

Nopea hampurilaiskastike:

2 dl majoneesia

2 rkl tomaattipyreetä

mausteeksi jotain oman maun mukaan, esim. valkosipulia, maustekurkkuja, jalapenoja tai kaprismarjoja silputtuna

Tarjoiluun:

sämpylöitä (katso ohje kotitekoisiin sämpylöihin täältä)

maustekurkkuviipaleita

tomaattisiivuja

sipulia

lehti- tai jääsalaattia

cheddarjuustoa

sinappia (itse käytin amerikkalaista), ketsuppia

hampurilaiskastiketta

(halutessa maun mukaan pekonia, avokadoa, jalapenoja, ananasrenkaita…)

Valmistusohje:

1. Jos teet hampurilaiskastikkeen itse, sekoita kastikkeen ainekset keskenään, tarkista maku ja laita jääkappiin, jotta maut tasoittuvat.

2. Sekoita pihvin ainekset keskenään. Taputtele massa noin 2 cm paksuisiksi pihveiksi ja paista grillissä haluamaasi kypsyyteen. Voit voidella pihvit öljyllä ennen paistoa. Itse paistan hampurilaispihvejä grillissä noin 2–3 minuuttia per puoli, jolloin ne ovat sisältä vaaleanpunaisia.

3. Jos käytät juustoa, paista ensin toinen puoli, ja kun käännät pihvin, laita pinnalle viipale haluamaasi juustoa ja odota, kunnes juusto sulaa.

4. Kun on aika kääntää pihvit, aseta halkaistut sämpylät grillin yläritilälle, jotta saat niihin rapean pinnan.

5. Asettele pihvi sämpyläpohjan päälle ja laita kansi viereen.

6. Laita lisukkeet tarjolle omiin kulhoihinsa ja anna jokaisen koota oma mieluinen purilaisensa.

7. Nauti heti!

Huom. Jos hankit jauhelihan palvelutiskistä, muista ettei liha säily yhtä pitkään kuin suojakaasuun pakattu liha – pakkaamaton jauheliha olisi hyvä käyttää jo ostopäivänä.

Ruokarakkaudella,

Vappu