Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla ja ruokatrendeissä tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin, kannanottoihin ja inspiroidu kokkaamaan kotimaisesta lihasta.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän reseptikirjasta: Chili con carne

Chili con carne on ihan parhaita syys- ja talviruokia! Se syntyy kuin itsestään, sillä aikaa kun syöjät ovat vaikka pulkkamäessä. Kaveriksi riisi ja ateria on täydellinen.

Chili con carne

Ainekset:

n. 800 g naudan paistia (sisä-, ulko- tai kulmapaistia)
1tlk (n. 500 g) paseerattua tomaattia
3 rkl tomaattipyreetä
2 dl vettä
1 tlk kidneypapuja valutettuna
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
0,5–1 tl chilijauhetta (säätele tulisuutta syöjien mieltymysten mukaan)
1 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua korianteria tai 2 tl korianterinsiemeniä murskattuna
suolaa, mustapippuria
1 limen mehu
1 ruukku tuoretta korianteria
 

Tarjoiluun:
keitettyä riisiä
creme fraichea

1. Leikkaa paisti 2 cm palasiksi. Muista leikata liha aina syitä vasten, ei niiden myötäisesti, tällöin liha pysyy mureana. Silppua sipulit. Ruskista lihat ensin padassa tai kattilassa tilkassa öljyä. Tee ruskistus pienissä erissä, jotta nesteet pysyvät lihojen sisällä, eikä liha ala kiehumaan. Ota ruskistuneet lihat sivuun lautaselle.

2. Kaada seuraavaksi pataan tilkka öljyä ja kuullota sipulit siinä nopeasti. Lisää sekaan lihat ja kaada joukkoon paseerattu tomaatti sekä pyree, lisää joukkoon myös vesi, sekä mausteet, tuoretta korianteria ja limeä lukuunottamatta. Anna kiehahtaa ja laske sen jälkeen lämpöä niin, että seos kiehuu hiljalleen.

3. Anna chili con carnen lypsyä 1–2 tuntia välillä sekoitellen. Lisää tarvittaessa vettä. Kypsennysaika riippuu lihasta, sisäpaisti kypsyy nopeammin kuin ulko-tai kulmapaisti. Tätä ruokaa et voi kuitenkaan kypsentää liikaa, pidempi aika tekee padasta mureamman ja maukkaamman.

4. Ennen tarjoilua tarkista suola ja lisää joukkoon limen mehu sekä silputtu korianteri. Tarjoile keitetyn riisi ja crème fraîchen kera.

Hyvä nyrkkisääntö on, että periaatteessa kaikki valmistetut ruoat säilyvät pari vuorokautta jääkaapissa. Muista kuitenkin jäähdyttää ruoka nopeasti, niin siihen ei pääse syntymään haitallisia bakteereja. Ja jos kuumennat ruoan uudelleen mikrossa, sekoittele sitä välillä. Näin ruoka kuumenee tasaisemmin ja mahdolliset pöpöt tuhoutuvat.

Jos siis herkkua jää yhtään jäljelle, voit nauttia siitä vielä seuraavana päivänä!

Ruokarakkaudella,
Vappu