Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla ja ruokatrendeissä tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin, kannanottoihin ja inspiroidu kokkaamaan kotimaisesta lihasta.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän reseptikirjasta: Burgundinpata

BURGUNDINPATA (valmistusaika noin 2–3 tuntia)

Erityisesti syksyllä keho ja mieli kaipaavat lisää energiaa, joten mikäs sen parempaa kuin lämmin pataruoka! Pataruoat ovat yksiä vaivattomimmista arkiruoista, jotka sopivat loistavasti myös juhlavimpiin hetkiin. Kotimaisesta naudanlihasta valmistettu burgundinpata saa lisämehevyyttä ja -makua punaviinistä, pekonista sekä tuoreista juureksista ja vihanneksista. Hauduttelun ja tarkistelun lomassa aikana ehtii katsoa vaikka hyvän elokuvan, käydä lenkillä tai vaihtaa kuulumiset ystävien kanssa!

Ainekset:

800 g – 1 kg naudan paistia (sisä- ulko- tai kulmapaistia)
3–4 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
200 g tuoreita herkkusieniä
2 porkkanaa
170 g pekonia
1 plo punaviiniä

muutama oksa tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua timjamia
2 laakerinlehteä
2–3 rkl tomaattipyreetä
(vettä)

suolaa
mustapippuria

Suurustamiseen:
2 rkl vehnäjauhoja + 0,5 dl vettä

Tarjoiluun:
keitettyä riisiä

Valmistusohje:

  1. Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin (esimerkiksi noin tunti ennen). Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.
  2. Leikkaa paisti kuutioiksi (noin 2 x 2 cm).
  3. Puolita sipulit, kuori porkkanat ja leikkaa muutamaan osaan, kuori valkosipulit sekä putsaa herkkusienet. Jos käytät suuria herkkusieniä, pilko ne.
  4. Ota esiin uuninkestävä kannellinen pata. Laita pata liedelle, silppua pekonit sen pohjalle ja ruskista ne. Nouki ruskistunut pekonisilppu talouspaperin päälle valumaan.
  5. Ruskista lihakuutiot pataan jääneessä rasvassa 2–3 erässä. Kun lihat on ruskistettu, ruskista kevyesti vielä sipulit, porkkanat ja sienet. Tämän jälkeen lisää pataan ruskistetut lihat ja pekonisilppu.
  6. Lisää pataan myös laakerinlehdet, timjami, tomaattipyree, suola, mustapippuri ja punaviini. Jos ainekset eivät peity nesteellä, kaada sekaan vielä vettä, kunnes ne peittyvät.
  7. Laita kansi päälle ja vie koko komeus uuniin. Kypsennä 1,5–2,5 tuntia 150 asteessa, riippuen paistin osasta (ulkopaisti kestää pidempään kypsyä kuin sisäpaisti). Tarkista välillä, ettei pata kuivu.
  8. Kun liha on mureaa, sekoita suuruksen ainekset keskenään ja kaada se nauhana koko ajan sekoittaen pataan. Kypsennä pataa vielä hetki. Tarkista maku, tarjoa keitetyn riisin kanssa ja nauti!

Ruokarakkaudella, 
Vappu