Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla ja ruokatrendeissä tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin, kannanottoihin ja inspiroidu kokkaamaan kotimaisesta lihasta.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän kynästä: Ruokainspiraatiota metsästämässä

Kaupan käytävillä tuskailu on varmasti monelle tuttua puuhaa. Mitä tänään syötäisiin, hikikarpalot otsalla, lapset huutaa ja pää lyö tyhjää! On tutkittu, että me suomalaiset pyöritämme keskimäärin 13 eri reseptiä, joista teemme ruokaa. Mietipä, kuinka monta eri ruokaa sinulla on rosterissasi?

Vaikka minä luon reseptiikkaa työkseni ja olen kirjoittanut kolme keittokirjaa, lyö minulla yhtälailla tyhjää kaupan käytävillä. Viikonloppuisin panostankin ruokailuun ihan eri intensiteetillä, kuin hektisessä arjessa. Haluan tehdä rauhassa ja syödä rauhassa. Mietiskelen jo pitkin viikkoa, että mitäköhän laittaisin viikonloppuna.

Minulla on pakkasessa hyvä valikoima lihaa, marjoja ja sieniä, ja näitä käytänkin ahkerasti viikonlopun ruokailussa. Rakastan selata ulkomaisia ruokalehtiä, joista haen inspiraatiota omaan kokkailuun. Omistan myös melkoisen kasan keittokirjoja, joita selailen säännöllisesti.

Ehdoton suosikkini löytää uutta inspiraatiota on ruokalistojen lukeminen. Silloin kun olen ulkomailla, pysähtelen ravintoloiden eteen tutkimaan niiden ruokalistoja, tämä saattaa joskus vähän ärsyttää matkakumppaneita.

Oma ruokafilosofiani on hyvää ja mutkatonta, mutta pienellä twistillä, ja tästä syystä pyrinkin aina kunnioittamaan raaka-ainetta. En hifistele erikoisilla kypsennystavoilla tai hanki kalliitta erikoislaitteita, vaan valmistan tutuilla ja hyväksi havaituilla keinoilla.

Inspiraationa voi toimia myös jääkapin sisältö, mitä sieltä sattuu löytymään ja siitä aterian loihtiminen. Inhoan ruoan hukkaan heittämistä, joten tähteiden käyttämisestä saan aterian lisäksi myös erittäin hyvän mielen!

Lempparitähteistä valmistettu ruokani on paimentajan piiras eli Shepherd´s Pie. Jauhelihakastikkeen jämät vuokaan, päälle perunamuusia, uuniin ja avot, herkullinen arkiruoka on valmis.

Muistathan myös kokeilla rohkeasti, sillä niin ovat syntyneet kaikki maailman klassikkoreseptit. Sinä saatat olla seuraavan luoja!

Ja jos välillä inspiraatio on totaalisen kateissa, on silloin hyvä laskea hanskat ja viedä perhe vaikka pizzalle, ei tämä niin vakavaa ole!

Ruokarakkaudella,
Vappu Pimiä