Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin ja kannanottoihin.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän kynästä: Ruoka tekee juhlan

Ruoka tekee juhlan

Kun menet ystäville illanistujaisiin tai isompiinkin kotibileisiin, niin missä on aina isoin kuhina ja parhaat bileet? Kyllä, keittiössä!

Minä väitän, että tämä ei ole sattumaa! Tuo kodin sydämeksikin kutsuttu paikka on se, jonne nälkäiset vieraat suuntavat ensimmäisenä, tervehtiäkseen emäntää tai isäntää, mutta uskon että taustalla on paljon alkukantaisempi syy – nälkä. Keittiöstä leijuva tuoksu vetää luonnollisesti puoleensa, mutta vaikka ruoka olisi valmistettu jo hyvissä ajoin valmiiksi, ajaa keittiöön taatusti vieraiden uteliaisuus pöydän antimista, sillä jos joku, niin ruoka tekee juhlan!

Itse olen innokas kokkaaja sekä juhlien ja päivällisten järjestäjä. Oli kyseessä pienen porukan illallinen tai isomman väen juhla, suunnittelen menuta hyvissä ajoin ja tykkään myös teemoittaa juhlat. Olen järjestänyt muun muassa leipä&tahna-teemaiset juhlat, uunipottujuhlat, sormisyötävä-juhlat ja american bbq -juhlat. Päivälliset kulkevat monesti maan mukaisen teeman tai sesongin mukaan.

Moni ajattelee, että juhlien järjestäminen on kallista, mutta kun teet itse, pysyvät kulut kurissa. Ja mikä parasta, voithan kutsua ihmisiä kasaan myös nyyttäriperustein, näin juhla on täynnä ihania yllätyksiä, kun jokaisen avatessa tuomisensa jännitetään, mitä pöytään seuraavaksi asetetaan.

Juhlien järjestäminen saattaa välillä myös stressata kanssaeläjiä. Itse olen aina tarkka siitä, että haluan tehdä kaiken itse, koska niin vaan saa parempaa ja edullisempaa, ja minulle juhlien valmistelu on jopa terapeuttinen kokemus. Kun esikoisemme syntyi, oli hän kolmeviikkoinen, kun järjestimme hänelle ristiäiset, joihin oli kutsuttu 50 sukulaista. Minä teen kyllä kaiken itse, annoin topakan vastauksen miehelleni, joka kainosti yritti ehdottaa, että edes voileipäkakut voitaisiin tilata valmiina. Siinä minä sitten täytin voileipäkakkuja toisella kädellä ja toisessa käsipuolessa roikkui vauva rintaruokinnassa. Kun siinä väänsin eväät 50 hengelle reilun kaksiviikkoisen vauvan kera, kävi mielessäni, että onkohan tässä mitään järkeä, mutta näin jälkikäteen siitäkin tarinasta on saatu monet naurut! Voileipäkakutkin muuten tekivät kauppansa.

Tarjoilut onkin se, joka aiheuttaa minulle aina päänvaivaa. Ettei vaan ole ihan samoja juttuja, kuin viimeksi. Toisaalta varsinkin noutopöydässä on hyvä olla aina joitakin klassikoita. Kerran eräs ystäväni oli aivan pöyristynyt, kun noutopöydästä ei löytynytkään minun yhtä bravuuriani, salamitahnaa, jota yleensä aina on tarjolla. Tästä tapauksesta on jo lähes 10 vuotta aikaa ja silti muistan sen! Eikä muuten ole tullut enää bileitä ilman salamitahnaa!

Järjestä siis rohkeasti juhlat, niihin ei aina tarvitse edes syytä, kevät, kesän tulo tai vaikka uusi sohva riittävät syiksi juhlaan. Ihmiset nauttivat ja juhlissa tapaa yhdellä kertaa useamman tutun, mikä näin ruuhkavuosien kulta-aikaa elävälle on todellinen plussa!

Yhden kantapään kautta opitun vinkin silti annan: ei juhlia ilman itsetehtyjä lihapullia! Niitä ei muuten voi olla liikaa, sillä vaikka pyörittäisin 400 kappaletta, häviävät viimeisetkin kulhon pohjalta viimeistään, kun takkia vedetään niskaan lähdön hetkellä! Skål ja juhlimaan!

Ruokarakkaudella,

Vappu