Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla ja ruokatrendeissä tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin, kannanottoihin ja inspiroidu kokkaamaan kotimaisesta lihasta.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän kynästä: Ruoan alkuperä

Kuva broilerivartaista

Onko broileri yhtä kuin rintafilee, käveleekö filee vastaan maatilalla? Miten on jauhelihan laita, mistä se tulee?

Typeriä kysymyksiä monen mielestä, mutta nämä ovat myös ihan oikeita kysymyksiä, joita ei esitä pelkästään ihan pienet lapset, vaan isommatkin. Mutta voiko heitä syyttää, jos kukaan ei heille kerro?

Minä ymmärrän, että lapselle ei tarvitse välttämättä näyttää eläimen teurastusta, mutta minusta on kuitenkin hyvä olla rehellinen ja kertoa, mistä ruoka tulee ja että eläin teurastetaan lopuksi, jotta siitä saadaan ruokaa. En ymmärrä, miksi lapsille pitäisi hyssytellä, mistä esimerkiksi jauhelihapaketin sisältö on lähtöisin, mielestäni se on kaksinaismoralismia! Uskon vahvasti, että kun lapsi tietää mistä ruoka on lähtöisin, myös sen arvostus kasvaa. Eikä siihen tarvitse olla lapsi, se toimii ihan näin aikuisellekin, kun näkee kuinka täydellä sydämellä tilojen pitäjät tekevät töitä kellon ympäri 365 päivää vuodessa.

Olen vieraillut useammallakin tilalla, joissa on kasvatettu niin kanoja, nautoja, karitsoja tai sikoja. Kaikkia näitä tapaamiani tilanpitäjiä on yhdistänyt yksi asia, se on intohimo! Jokainen tapaamani tilallinen tekee työtä puhtaasta intohimosta ja rakkaudesta lajiin. Yksikin lihatilan omistava perhe kertoi, että he valitsevat, syövätkö he jouluna aterian yhdessä vai käyvätkö kirkossa, sillä eläinten hoidolta kummastakin nauttiminen on mahdotonta. Tämä jos mikä kertoo minusta sitoutumisesta ja sydämellä tekemisestä.

Suosittelenkin lämpimästi jokaiselle käyntiä jollakin lihatilalla, jos vain siihen on mahdollisuus. On mahtavaa, että nykyään niin monet järjestävät tilavierailuja kaikille halukkaille. Siinä oppii yllättävän paljon lihan kulusta lautaselle ja näkee myös, miten hienosti Suomessa valvotaan tilojen toimintaa. Minulle ainakin liha lautasella on paljon arvokkaampaa, kun tiedän, missä eläin on kasvanut ja miten suurella sydämellä sitä on hoivattu. Tähän kaikkeen ensimmäinen askel on se, että ostamassasi paketissa lukee kotimainen. ­

Ruokarakkaudella,
Vappu Pimiä