Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla ja ruokatrendeissä tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin, kannanottoihin ja inspiroidu kokkaamaan kotimaisesta lihasta.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän kynästä: Kiireessä mutkat suoriksi, se on ihan ok!

Ruoanlaittovälineitä

Olen itse suuri lähiruoan sekä ruoanlaiton puolestapuhuja. Julistan, kuinka itsetehty maistuu paremmalle ja tekee myös hyvää perheen dynamiikalle tai parisuhteelle, kun keittiössä tehdään yhdessä. Allekirjoitan kaiken tämän.

Mutta…. mutta, mutta, mutta.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö koskaan turvautuisi eineksiin tai käyttäisi puolivalmisteita.

Kyllä, meilläkin osuu ostoskoriin valmismaksalaatikkoa, joka oli m

uuten omassa lapsuudessani suurta herkkuani, ja tämä lienee periytynyt esikoisellemme Violalle. Sillä, jos häneltä kysytään mikä on suurinta herkkua, vastaus on: ”Isin tekemä maksalaatikko!”

Ruoanlaiton ollessa minun vastuullani lähes 100 %, silloin kun joudun töiden takia olemaan poissa kauhan varresta, mieheni hemmottelee tyttöjä ja etenkin esikoistamme isin ”tekemällä” maksalaatikolla.

Puolivalmisteet pelastavat myös, tuoreet wokkivihannekset säästävät aikaa ja rahaa. Naudan suikaleista syntyy inkiväärin ja lorauksen soijaa kera todella maukas ja terveellinen ruoka muutamassa minuutissa. Purkkihernekeitto on kerrassaan oivallinen tuote, vähän suikaloitua kinkkua vielä sekaan ja avot, täydellinen ja terveellinen pika-ateria on valmis.

Ennen kartin myös kaikki valmistaikinat kaukaa, mutta en enää. Minulla on pakkasessa aina vierasvarana piirastaikinaa, päälle valmiita kinkku- tai salamisuikaleita, juustorastetta, lisäksi vielä munamaito ja salonkikelpoinen vierasvara on valmis!

Monilla puolivalmisteilla helpotan elämään, ilman mitään kiirettäkään. Jos teen mitä tahansa nakeista, kukaan ei vastustele. Nakkikastike, nakkia ja spagettia, höyrynakkeja kiukaalta, kaikki käy! Maailman nopein ja erittäin herkullinen siskonmakkarasoppa syntyy pakastetuista keittovihanneksista, liemikuutiosta ja siskonmakkarasta, eikä mutkien suoristamisesta tarvitse edes puhua!

Tunnustan vielä kaikista suurimman ruokapaheeni, joka juontaa juurensa jo lapsuuteeni. Kerran vuodessa ostan jauheliharoiskeläpän, kyllä, luit oikein! Levitän pinnalle vähän juustoraastetta tai muutaman siivun emmentalia, paistan 150 asteisessa uunissa kunnes juusto kuplii pinnalla, vielä ohut kerros HP-maustekastiketta pintaan ja oih, paheeni on valmis! Nautitaan yksin rauhassa, lehteä lukien!

Älä siis kanna syyllisyyttä, jos eineshylly aika ajoin vie pidemmän korren, pääasia on, että tulee syötyä jotakin, eikä ruokailuvälit venyisi liian pitkiksi, sillä siitä ei tykkää perheen dynamiikka, siinä missä ei parisuhdekaan!

Ruokarakkaudella,
Vappu