Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin ja kannanottoihin.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Suomalainen liha ei sisällä antibiootteja

Ruoanlaittoa broilerista
Kuva: Atria

Suomalainen liha ei sisällä antibiootteja

Helsingin Sanomat uutisoi 13.8., että kuluttajat ovat maailmalla ryhtyneet painostamaan pikaruokaketjuja luopumaan ”antibioottilihasta” eli lihasta, jonka kasvatuksessa on käytetty antibiootteja rutiininomaisesti edistämään kasvua ja ehkäisemään sairauksia. Antibioottien rutiinikäytön pelätään lisäävän ihmisellekin vaarallisia, antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.

Suomessa ”antibioottilihaa” on kuitenkin helppo välttää valitsemalla kotimainen vaihtoehto. Lainsäädäntömme takaa, että kotimaisessa lihantuotannossa antibiootteja ei koskaan käytetä ennaltaehkäisevästi tai rutiininomaisesti vaan ainoastaan yksittäisten eläinten sairauksien hoitoon – valvotuissa oloissa ja eläinlääkärin määräyksestä. Suomessa antibioottien tarve on muutenkin vähäinen, sillä eläinten kasvatuksessa keskitytään järjestelmälliseen terveydenhuoltotyöhön ja hyvään tuotantohygieniaan. Jo vuosikymmenten ajan Suomen kotieläintoimiala on panostanut miljoonia euroja muualla maailmassa tavallisten tarttuvien tautien ennaltaehkäisyyn ja hävittämiseen. Suomessa sioille ja naudoille annetaankin hyvin vähän mikrobilääkkeitä ja viime vuosina tuotantopolven broilereita ei ole lääkitty lainkaan antibiooteilla. Euroopan lääkevirasto EMA:n selvityksen mukaan vuonna 2013 esimerkiksi Saksassa tuotantoeläimille annettiin noin seitsemän ja Espanjassa noin 13 kertaa enemmän antibiootteja kuin Suomessa.

Monet ravintolaketjut ovatkin viime aikoina siirtyneet käyttämään kotimaista lihaa. Varmin keino välttää turhia antibiootteja on siis yksinkertaisesti tarkistaa, että kulutettava liha on kotimaista. Kotimainen liha on turvallinen valinta siitäkin syystä, että Suomen lihantuotantoketju on aina tiukasti valvottu, läpinäkyvä ja jäljitettävissä. Suomalainen lihateollisuus on myös merkittävä työllistäjä.

Olli Ruoho
Vs. toiminnanjohtaja
Eläinten terveys ETT ry