Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla ja ruokatrendeissä tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin, kannanottoihin ja inspiroidu kokkaamaan kotimaisesta lihasta.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Ruoan alkuperästä puhuminen nuorille ja lapsille yhä tärkeämpää

Helsingin Sanomissa nostettiin esiin lauantaina 13.1., kuinka nykylapset eivät enää tiedä, mistä ruoka tulee. Ruoantuotannosta vieraantuminen on yhä merkittävämpi riski kaupungistuneessa Suomessa, jossa vain harvoilla nuorilla on kosketuspinta maatiloihin tai ruokateollisuuteen.

Artikkelissa esitellyssä tutkijan Pia Smedsin tutkimuksessa kävi ilmi, että yli kolmasosalla alakoululaisista on virheellinen kuva ruoantuotannosta. Artikkelissa Smeds kertoo, kuinka hänen opettajilta saamansa palaute on vahvistanut tutkimuksen löydöksiä – nuorten tiedot ruoan alkuperästä ja tuotantoketjuista ovat usein hyvin heikot.

Artikkelissa osuttiin asian ytimeen.

Lihasta-hanke on myös tunnistanut suuren tarpeen nuorten ja lasten ruokakasvatukselle. Harva alakoululainen tai edes yläkoululainen osaa kertoa, miten broilersuikaleet tai naudan ulkofileepihvi päätyvät kaupan hyllylle – ellei asu pohjoisemmassa tai ole oppinut asiasta maatilaa pyörittävältä tai pyörittäneeltä sukulaiseltaan.

Mitä eroa on kotimaisella ja ulkomaisella lihalla? Miksi sanotaan nauta eikä lehmä? Miksi kaupassa kannattaa lukea pakkausmerkinnät? Miten jauhelihaa valmistetaan? Mitä lihaa on kassler ja mitä siitä voidaan valmistaa? Missä naudat, siat ja broilerit kasvatetaan ja mitä ne syövät? Entä mitä eroa on liha- ja maitokarjalla?

Nämä ovat esimerkkejä kysymyksistä, joihin Lihasta-hanke on pyrkinyt tarjoamaan vastaukset kouluille ruokakasvatuksen tueksi suunnitelluissa ilmaisissa Kotimaisen lihan viikon -materiaaleissa sekä Kaupasta keittiöön -materiaalissa.

Myös Lihasta-hanke on saanut opettajilta tärkeää palautetta. Ruokakasvatuksen merkitys on kasvava. Kotitalousopetukseen ja ruokakasvatukseen toivotaan lisää monipuolisia tukimateriaaleja, joiden avulla lapsille ja nuorille voidaan kertoa inspiroivalla ja mielenkiintoisella tavalla ruoan reitistä tilalta pöytään.