Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin ja kannanottoihin.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Vappu Pimiän reseptikirjasta: Pihvi parsakaalin, lehtikaalisipsien ja gochujang-majoneesin kera

Reseptivinkki ja inspiraatiota keittiöön! Tutustu Vappu Pimiän pihvireseptiin, jossa naudanliha saa seurakseen poltettua parsakaalia, lehtikaalisipsejä ja gochujang-majoneesia. Erinomainen vaihtoehto, mikäli kaipaa vaihtelua pääsiäisen perinteisiin lammasruokiin.

Herkullista pääsiäistä

Vappu Pimiän reseptikirjasta: Pihvi, poltettu parsakaali, lehtikaalisipsit ja Gochujang-majoneesi

Kunnon pihvistä harva kieltäytyy. Pihvi on ainakin meillä herkutteluruokaa, vaikka terveellistä onkin. Se sopii hienompaankin iltaan tai juhlaan ja sillä voi hyvin korvata myös vaikka pääsiäisen lammasaterian, jos ei kuulu lampaan ystäviin tai hakee vaan vaihtelua. Kun lisukkeet ovat kepeitä, ähkyltä vältytään.

Itsetehty majoneesi on ihanaa ja reseptilläni se valmistuu valehtelematta minuutissa! Voit myös käyttää valmismajoneesia, jos haluat päästä helpolla.

Ainekset:

150-200g naudan sisäfileepihvi per syöjä

Paistamiseen:

kunnon nokare voita sekä loraus öljyä

suolaa, mustapippuria

Parsakaali:

1-2 parsakaalia

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

chilijauhetta

Lehtikaalisipsit:

1 pss tuoretta lehtikaalia

kunnon loraus oliiviöljyä

pieni ripaus suolaa

Majoneesi:

annos itsetehtyä majoneesia (ohjeeni löydät täältä) tai 2dl valmismajoneesia

1-2 tl korealaista gochujang-chilitahnaa, löytyy isommista marketeista. Voit käyttää myös sriracha-kastiketta.

Ohje:

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Paloittele parsakaalit reilun kokoisiin nuppuihin. Laita parsakaalit pellille leivinpaperin päälle. Lorota päälle vähän öljyä ja ripottele suolaa, pippuria ja chilijauhetta. Paahda uunissa noin 20 minuuttia, niin että parsakaalit saavat kunnolla väriä.

2. Irrota lehtikaalien keskiruodit ja revi lehdet reilunkokoisiksi paloiksi. Laita lehtikaalit kulhoon, lorota päälle öljy ja mausteet. Älä laita paljon suolaa, lehtikaalissa on reilusti makua itsessään. Kun parsakaalit ovat olleet uunissa noin 10 minuuttia, lisää lehtikaalit parsakaalien viereen uuniin. Levitä ne, jotta ne paistuvat rapeiksi. Laske tässä kohtaa lämpötilaa 175 asteeseen, sillä sipsit palavat helposti.

3. Valmista maailman helpoin majoneesi ohjeeni mukaan (reseptin löydät täältä). Jos käytät valmista majoneesia, käytä sitä noin 2 dl. Mausta majoneesi korealaisella gochujang-chilitahnalla: yhdistä chilitahna valmiiseen majoneesiin ja sekoita tasaiseksi.

4. Ota pihvit huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen paistoa, jotta liha lämpiää kunnolla. Näin lihan mehukkaat nesteet pysyvät paremmin pihvin sisällä. Suolaa ja pippuroi pihvit ennen paistamista. Laita reilu nokare voita pannuun ja pieni loraus öljyä. Kun sihinä loppuu, pannu on tarpeeksi kuuma. Laita pihvit pannulle ja paista haluamaasi kypsyyteen. Itse syön pihvini raakana ja paistankin sitä vain noin minuutin per puoli. Muista, että mitä paksumpi pihvi, sitä pidempi kypsymisaika. Mediumia on syytä paistaa noin 3 minuuttia per puoli. Voit tehdä myös kuten minä, eli otan nopeasti värin pihvin pintaan, käärin folioon ja kypsennä vielä uunissa hetken. Muista antaa lihan vetäytyä kunnolla, folioon käärittynä huoneenlämmössä ennen tarjoilua – noin 5 minuuttia on hyvä aika. Tällöin liha pysyy mehevänä, eikä pihvin nesteet tule ulos syötäessä. Nauti lisukkeiden ja hyvän punaviinin kera.

Ruokarakkaudella,

Vappu