Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin ja kannanottoihin.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Mielipide: "Liha on osa suomalaista arkea"

Liha on osa suomalaista arkea

6.9.2016

Viime viikkoina mediassa on nostettu esiin esimerkiksi kaurasta, maidosta tai pavuista valmistetut ”lihankorvikkeet”, jotka ovat tulleet hiljattain vähittäiskauppoihin. On hienoa, että kuluttajille on tarjolla uusia vaihtoehtoja monipuoliseen ruuanlaittoon.

Useimmissa suomalaiskodeissa liha on kuitenkin edelleen keskeinen osa arkiruokailua: 94 prosenttia suomalaisista kertoo syövänsä lihaa. Luonnonvarakeskuksen ravintotase kertoo, että keskimäärin suomalainen syö vuoden aikana noin 40 kiloa lihaa vuodessa. Kun mukaan lasketaan myös luut ja kypsennyshävikki, on lihan kulutus keskimäärin noin 79 kiloa henkilöä kohti.

Suomen Gallup Elintarviketiedon toteuttama Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2015 -tutkimus osoittaa, että suomalaisille tärkeimmät syyt syödä lihaa ovat maku ja terveys. Liha sisältää runsaasti proteiinia, B-vitamiineja ja hivenaineita, jotka osallistuvat elimistön rakentamiseen ja jotka ihmiskeho on oppinut hyödyntämään tehokkaasti. Liha on helppo ja herkullinen osa monipuolista ruokavaliota.

Lihavalikoimassakin on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Ympäristön, eläinten ja ihmisen hyvinvoinnin kannalta tärkeää olisikin kiinnittää huomiota paitsi uusiin vaihtoehtoihin myös ennen kaikkea siihen, millaista lihaa syömme. Valitsemalla suomalaisen vaihtoehdon kuluttaja voi aina olla varma siitä, että liha on tuotettu valvotuissa olosuhteissa ja turhaa eläinten lääkitystä välttäen. Suomessa lihantuotantoa säätelevä lainsäädäntö on yksi maailman tiukimmista ja lihan matka on jäljitettävissä. Kotimainen lihantuotanto on myös merkittävä työllistäjä: jopa 300 000 suomalaista saa elantonsa välillisesti lihantuotantoketjusta.

Riitta Stirkkinen
Toiminnanjohtaja
Lihatiedotusyhdistys ry