Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla ja ruokatrendeissä tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin, kannanottoihin ja inspiroidu kokkaamaan kotimaisesta lihasta.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Mausteilla uusia makuvivahteita liharuokiin!

Yrttejä

Usein liha ei tarvitse seurakseen muuta kuin suolaa tai pippuria sekä hyvät lisäkkeet tai yrttejä. Yhdestä ja samasta raaka-aineesta, kuten jauhelihasta, saa kuitenkin helposti monta erilaista ateriaa ihan vain maustamalla ja maistamalla! Mausteet antavat ruoalle lisävivahteita, tuoksua ja väriä, ja ne ovat edullinen ja hauska tapa kokeilla keittiössä ja tuoda vaihtelua ruokaan. Maustamisessa vain ruokailijoiden makumieltymykset ovat rajana, joten kannattaa käyttää mielikuvitusta! Erityisesti broilerin maustamisessa voi olla rohkea, sillä broilerin mieto maku käy moneen.

Tässä lista mausteista, joilla pääset hyvin vauhtiin:

MUSTAPIPPURI – Yksi keittiön perusmausteista. Rouhittuna paistettuun ja grillattuun lihaan tai välimerellisiin salaatteihin, kokonaisena keittoihin, patoihin ja kastikkeisin hautumaan. Sopii sekä broilerille että possun- ja naudanlihalle.

VALKOPIPPURI – Sopii jauheena tai rouheena erityisesti jauheliha- ja makkararuokiin, kuten patoihin, kastikkeisiin ja laatikoihin. Käytetään erityisesti liemien valmistuksessa ja valkokastikkeissa. Kokonaisena mustapippurin tapaan.

TIMJAMI – Voimakkaan makuinen. Sopii erityisen hyvin naudanlihalle. Käy myös possulle, broilerille ja jauheliharuokiin.

ROSMARIINI – Kokeile broilerille sekä keittoihin ja pataruokiin. Sopii hyvin lampaanlihalle ja riistalle. Erityisen hyvä mauste marinadeissa.

CURRY – Tuttu mausteseos intialaisen keittiön kanaja broileriruoista. Sopii myös possun kanssa. Curry sisältää korianteria, kurkumaa, sarviapilaa, juustokuminaa ja mustapippuria.

CHILI – Tuo tulisuutta erityisesti texmex-ruokiin, wokkeihin, kastikkeisiin ja pataruokiin.

PAPRIKA – Sopii hyvin paistetulle ja grillatulle lihalle ja broilerille. Arkiruoissa erinomainen mauste jauhelihalle. Tuo punertavaa väriä.

BASILIKA – Monipuolinen yrtti, joka sopii erilaisiin liharuokiin, jauhelihalle ja broilerille. Erityisen hyvä mauste pastassa, pitsan päällä tai munakkaissa.

VALKOSIPULI – Mustapippurin ohella toinen keittiön perusmausteista, jolla saa lisämakua broilerista, possusta tai naudasta valmistettaviin ruokiin ja kastikkeisiin.

OREGANO – Tunnettu pizzamausteena, mutta käy hyvin myös grillatulle lihalle ja lihapatoihin. Erinomainen mauste jauhelihalle.

MEIRAMI – Vahvamakuinen mauste, joka on suomalaisessa keittiössä tuttu erityisesti jauheliha-kaaliruoista ja poronkäristyksestä.

KURKUMA – Kuivamausteista yksi värikkäimmistä, tuo ruokaan keltaisen sävyn ja sopii erityisesti itämaisiin liharuokiin ja broilerille.

RAKUUNA – Erityisen hyvä broilerin, possun ja lampaan kanssa. Ranskalaiskeittiön kulmakivi ja tärkein ainesosa béarnaise-kastikkeessa, joka sopii loistavasti pihvin kanssa.

SALVIA – Voimakkaan makuinen yrtti, joka on erityisen hyvä mauste possulle. Sopii myös broilerille.

PERSILJA – Suomalaisen keittiön yksi tärkeimmistä yleismausteista. Mieto maku, joka käy hyvin kaikkien lihojen kanssa, mukava lisä erityisesti pataruokiin, kastikkeisiin ja jauhelihalle. Tuoreena myös lihakeittoon.

LAAKERINLEHTI – Kuivattuna perinteinen keittomauste. Laakerinlehteä ei syödä