Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla ja ruokatrendeissä tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin, kannanottoihin ja inspiroidu kokkaamaan kotimaisesta lihasta.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Liha ravintoaineiden lähteenä

Liha on monipuolinen ravinnonlähde, jota syö noin 94 prosenttia suomalaisista. Se sisältää monenlaisia ravintoaineita, kuten proteiineja, rasvoja ja vitamiineja, joita ihminen tarvitsee voidakseen hyvin. Erityisesti kasvaville nuorille riittävä ravintoaineiden saanti ja monipuolinen ruokavalio on säännöllisen ruokailun ohella tärkeää. Mutta mitä lihan sisältämät ravintoaineet ovat? Ja mitä iloa niistä on?

Liha on yksi parhaista proteiinin lähteistä. Proteiini toimii kehon rakennusaineena ja auttaa muun muassa lihaksia ja luustoa kasvamaan hyvin. Kun ruoka sisältää riittävästi proteiinia, se täyttää paremmin ja auttaa jaksamaan. Viime aikoina suomalaisten keskuudessa on vallinnut proteiinibuumi, jossa proteiinia tankataan lisäravinteista ja välipaloista. Hyvän proteiininsaannin voi kuitenkin varmistaa syömällä tavallista perusruokaa, jossa on kasvisten tai vihannesten lisäksi lihan hyvälaatuista proteiinia. Lihan proteiini sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja.
 

Liha sisältää kaikkia B-ryhmän vitamiineja, jotka auttavat kehoa tuottamaan energiaa ruoan hiilihydraateista, proteiineista ja rasvoista. Erityisesti B12-vitamiinia saa vain eläinperäisistä tuotteista.
 

Rauta on elimistölle tärkeä kivennäisaine. Rauta auttaa rakentamaan punasoluja, jotka kuljettavat happea ympäri kehoa. Lihan rauta on hyvin imeytyvää hemirautaa.
 

Seleeni on kivennäisaine, joka suojaa soluja elimistölle haitallisilta aineilta.
 

Sinkki on kivennäisaine, joka auttaa muodostamaan uusia soluja ja vaikuttaa kasvuun.