Lihasta.fi kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa ja keskustelua kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Millainen on suomalainen lihantuotantoketju? Tietoa kotimaisesta lihasta, sen tuotannosta ja kulutuksesta Suomessa.

Mitä liha-alalla ja ruokatrendeissä tapahtuu? Tutustu tuoreimpiin kirjoituksiin, kannanottoihin ja inspiroidu kokkaamaan kotimaisesta lihasta.

Kotimaisen lihan viikko oli kouluissa 14.–18.11.2016 järjestetty teemaviikko, jonka aikana koululaisilla oli mahdollisuus tutustua kotimaisen lihan tuotantoon, käyttöön ja lihan matkaan tilalta ruokapöytään.

Mikä on Lihasta-viestintähanke? Lue lisää täältä.

Etsitkö tietoa kotimaisesta lihasta, lihantuotannosta tai lihan kulutuksesta Suomessa? Täältä voit hakea haluamaasi tietoa sivuston sisällöistä.

Kultaisen keskitien kulkijalle liha on erinomainen ravinnonlähde

Salaatti

Uusi vuosi, uudet kujeet – ja usein myös uudet omantunnontuskat ruoan suhteen.

Kaikki tietävät vuoden ensimmäisten kuukausien ruuhkan kuntosaleilla ja äkilliset mieltymykset pelkästään salaatteihin ja smoothieihin. Lähes jokaisen lähipiirissä on joku, joka karsii ja kieltää ruokalistaltaan yksittäisiä raaka-aineita.

Järkevä syöminen on tärkeää, ja tasapaino on hyvä säilyttää. Keventäessäkään ei kannata pelätä yksittäisten raaka-aineiden vaikutusta, sillä kokonaisuus ratkaisee.

On totta, että joidenkin ruoka-aineiden runsaaseen käyttöön liittyy kohonneita terveysriskejä. Kohtuullisesti käytettynä esimerkiksi liha yksinään ei kuitenkaan lihota. Tutkimuksissa ja selvityksissä runsas lihansyönti yhdistetään erilaisiin terveysriskeihin. Tarkemmassa tarkastelussa käy usein ilmi, että runsaasti lihaa syöneiden elämäntapoihin on kuulunut myös vähäinen liikunta, runsas alkoholin käyttö, tupakointi tai niukka kasvisten ja vihannesten saanti. Tällöin todellinen syntipukki ei välttämättä ole liha itsessään – terveys ja hyvinvointi ovat monen tekijän summa.

Tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio koostuu sopivassa suhteessa proteiininlähteistä, kuten lihasta, sekä kasviksista, vihanneksista, marjoista, hedelmistä ja hyvistä kuidun lähteistä. Kohtuullisesti käytettynä, osana monipuolista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja liha on erinomainen ravinnonlähde.

Ruokavaliota valitessaan kannattaa siis olla kultaisen keskitien kulkija. Kultaisen keskitien kulkija syö säännöllisesti, ravitsevasti ja monipuolisesti ja muistaa rakentaa ateriansa siten, että saa riittävän määrän sekä proteiinia että vihanneksia, kasviksia ja kuitua.

Kultaisen keskitien kulkija voi olla itselleen armollinen ja sallia välillä myös pienen herkuttelun. Hän tietää, että yksittäinen herkkupäivä ei saa vyötärönmittaa kasvamaan räjähdysmäisesti eikä yksi ylimääräinen leipäpala yhdellä aterialla saa vaatteita kutistumaan kokonaisen koon verran.

Kultaisen keskitien kulkijalle tärkeintä on kokonaisuus ja tasapaino.